När man talar om den mest förekommande typen av muskelbristning är detta just i låret. Det kan vara antingen en bristning i musklerna vid namn ”hamstring” eller i lårets framsida. Skälet till att hamstringsmusklerna brister är inte detsamma som i exempelvis ens quadriceps.
De som drabbas av en muskelbristning i hamstringsmusklerna är vanligtvis de som löper på reguljär basis eller är dansare. Som dansare utövar man nämligen ibland rörelser där man exempelvis hastigt slänger benet uppåt.
Om en muskel i låret har brustit känner man vanligtvis av en väldigt svår smärta. Då bristning leder till att det blöder börjar man relativt snabbt att se en svullnad runt det skadade området. Efter något dygn kan området även byta färg och det som vi kallar blåmärke uppkommer.
När bör man söka sig till en naprapat eller kiropraktor?
Det är väldigt oklokt att endast ignorera sin skada och hoppas på det bästa. Om man inte på ett bra sätt behandlar skadan kan ens framtida liv drabbas.
Detta kommer i form av att känna sig stel i området där skadan tidigare skedde. Samtidigt begränsas kraften att kunna löpa eller att på ett effektivt sätt ta sig upp för brantare kullar.
Det finns lite lättare samt svårare typer av muskelbristning i just låret. Vid den svårare typen fungerar inte muskeln som den ska, vilket leder till två primära symptom. Att inte kunna gå eller sitta normalt, samtidigt som man tvingas utstå stor smärta.
Det finns dock ett test man kan undergå för att ta reda på om man har den svårare typen. För att göra detta ska man först av allt lägga sig ner på mage med raka ben.
Sedan ska man försiktigt prova att höja det benet som har utsatts för skadan. Om man inte klarar av att lyfta det finns det en stor risk att man har den svårare typen.
Vid drabbning av den svårare typen är det av yttersta vikt att man tar kontakt med närmaste sjukhus. Där kan experter ta reda på exakt vad problemet är och vad de lämpliga behandlingarna innebär. Man ska inte under några omständigheter undvika att söka hjälp. Istället ska man inom det första dygnet efter skadan se till så att man befinner sig på sjukhuset.
Om man å andra sidan kan lyfta benet har man antagligen drabbats av den lite lättare typen. I den här situationen beror allting på hur allvarligt det är. Det kan i detta fall räcka med att tala med en sjukgymnast eller kiropraktor.
Vad kan man då göra för att se till så att man inte drabbas av muskelbristning till att börja med?
Nedan finns en lista på olika knep som man kan ta till för att undvika skadan.
- Att bära föremål på rätt sätt. Man ska aldrig böja ryggen när man lyfter upp föremål, utan istället lägga den största vikten på sina knän och ben i allmänhet.
- Att ändra sittställning. Man ska aldrig låsa sig i en ställning för länge. Om man är tvungen att exempelvis sitta framför en dator under mestadels av arbetstiderna är pauser mycket viktiga. Man bör i alla fall varje 20-30 minut ställa sig upp, gå runt lite och byta ställning.
- När man börjar med en ny aktivitet ska man se till så att man tänker igenom svårighetsgraden. Man bör inte ta i så att man spricker. Det är istället bättre att börja långsamt och sedan stegvis öka svårighetsgraden.
- Man ska ofta träna på ett sätt eller annat för att undvika stelhet i musklerna. Samtidigt håller man sig frisk i allmänhet och mår bättre. Motion är bra för både kropp och själ.
- Innan man börjar sitt träningspass ska man alltid tänka på att stretcha. På så sätt värmer man upp musklerna så att de blir mindre stela och mer flexibla under passet.