Muskelbristning i ryggen drabbar en ganska speciell grupp människor, nämligen de som idrottar. Dock inte vilken sorts idrott som helst, utan de där man använder musklerna på ett grovt sätt.

kort sagt sporter där man lägger stor tyngd på sina muskler. När skadan precis har skett hugger det till i muskeln och man kan omöjligt fortsätta med den tidigare aktiviteten.

Om man väljer att inte vänta tills man har återhämtat sig helt innan man återvänder till sina tidigare aktiviteter kan detta leda till mycket negativa konsekvenser. Musklerna kan nämligen överbelastas, vilket återigen leder till en ny muskelbristning i ryggen.

Vad kan man själv göra för att undvika muskelbristning i ryggen?

Det finns en relativt lång lista med försiktighetsåtgärder som man kan följa för att undvika att få muskelbristning. För det första är det viktigt att man inte sitter still i samma position för länge.

Om man exempelvis har ett kontorsjobb som kräver att man sitter ner mycket ska man tänka på att med jämna mellanrum ta en paus och ställa sig upp.

Man ska absolut inte sitta ner i mer än en halvtimme utan att pausa. Det kan vara någonting så enkelt som att gå en runda runt i rummet och sedan byta ställning.

En annan åtgärd som man kan vidta är att alltid vara noga med stretchning innan träning. Om man stretchar innan träningspasset ger det flera goda fördelar. Musklerna blir inte lika stela, utan istället flexibla och lättare att behärska. Att stretcha både innan och efter träning är en god idé för att undvika skador.

Dessutom ska man tänka på vad man klär sig i. Om musklerna blir för kalla löper man större risk för att skada sig. Man ska alltså kort och gått välja kläder efter väder.

Vi ska heller inte glömma att nämna den fälla som alltför många går in i. När man börjar träna kanske man tror att man klarar av allt. Kanske är man inte insatt i på vilket sätt man egentligen bör träna.

Om man börjar med en ny aktivitet är det av yttersta vikt att inte träna för tufft. Man ska alltid börja lugnt och sansat.

ÖVNINGAR-MUSKELBRISTNING-I-RYGGEN

Senare kan man trappa upp svårighetsgraden efter dess att musklerna vänjer sig vid träningen.

Om man inte vet hur hårt man kan träna finns det alltid experter att fråga. Ens närmaste gym kan även oftast sätta ihop ett individuellt träningsschema.

Att få hjälp vid muskelbristning i ryggen

Det finns ett flertal olika experter inom idrottsskador som kan erbjuda fantastisk hjälp för de som behöver det.

Vi kan rekommendera Muskelbristningsakuten.se som har flera kliniker i Sverige. Några av de behandlingar som utförs kan exempelvis vara elbehandling eller massage. Man kan även få ett individuellt träningsprogram för att så snabbt som möjligt kunna återhämta sig.

Man ska alltid ha i åtanke att det tar längre tid att återhämta sig om man väntar med att få hjälp.

Vad kan man göra om man har drabbats av muskelbristning i ryggen?

För det första är det bra att kyla ner området där skadan har skett. På så sätt lindrar man smärtan och i allmänhet mår bättre.

Man ska dock ha i åtanke att en kylpåse som placeras direkt på området kan orsaka ytterligare skador. Man ska därför ha en handduk eller liknande objekt emellan huden och kylpåsen. Samtidigt är det viktigt att inte återvända till sina tidigare aktiviteter direkt efter skadan.

Då finns det en risk att muskeln som är i läkningsfasen återigen brister. Trots detta ska man inte helt sluta att använda muskeln. Om man sakta men säkert använder muskeln ser detta till så att blodcirkulationen fungerar som den ska. Samtidigt återhämtar man sig snabbare.

Man får själv känna hur mycket man klarar av och även rådfråga en läkare om det skulle behövas.